Context

Pe teritoriul unei Uniuni Europene cu 27 de state din care si Romania face parte au fost identificate 9 regiuni biogeografice. Intre tarile membre si candidate la UE, Romania detine cea mai mare diversitate biogeografica. Pe teritoriul Romaniei se gasesc 5 regiuni biogeografice: continentala (cea mai comuna), alpina (in tarile cu zone montane), panonica (se gaseste in Ungaria si tarile vecine), pontica (doar in Romania si Bulgaria), stepica (doar in Romania).

Suprafaţa totală a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta aproximativ  23 % din suprafaţa ţării. O buna parte din aceste situri se suprapun peste ariile naturale protejate de interes national (parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii).

De mentionat ca pe teritoriul Romaniei se afla peste jumatate din suprafata Muntilor Carpati, cei mai extinsi si mai salbatici munti din Europa, identificati ca una dintre cele mai importante ecoregiuni la nivel global, ce gazduieste aproape jumatate din populatia de carnivore mari a Europei (urs, lup, rasi), si Delta Dunarii, care este cea mai importanta zona umeda din Europa, adapostind colonii de pelicani si alte sute de specii de pasari.

În România, siturile Natura 2000, riscă să devină “arii protejate pe hârtie” deoarece nu există un suport real din partea autorităților, din contră de multe chiar o atitudine ostilă, cauzată și de slaba capacitate de administrare a acestor arii protejate. Nu este de neglijat nici faptul că noțiunea de arie protejată în general, Natura 2000 în special nu sunt cunoscute publicului larg, și ca urmare orice tentativă de a face lobby și advocacy pentru Natură este un demers dificil de realizat.

În acest context s-a născut ideea acestui proiect care și-a propus să creșterea capacității de administrare a siturilor Natura 2000 din România prin dezvoltarea abilităților de comunicare ale administratorilor Natura 2000 și prin sprijinirea integrării unor elemente de conservare a biodiversitatii în procesul de planificare teritorială atât în interiorul siturilor cât și în zonele vecine.

 


Fatal error: Call to undefined function c_lang() in /home/emenatur/public_html/wp-content/themes/propark/footer.php on line 83